Politie ziet toename van ransomware-infecties

Het aantal infecties door ransomware is aan het toenemen en de bestrijding van deze vorm van cybercrime krijgt dan ook prioriteit van de politie. Dat liet de politie gisteren tijdens EenVandaag weten. Ransomware bestaat als sinds 1989, maar wordt steeds populairder onder cybercriminelen.

Vorige week arresteerde de politie twee Nederlandse mannen, studenten van 18 en 22 jaar oud, die voor de verspreiding van de CoinVault-ransomware verantwoordelijk waren. Het tweetal wist zo’n 1500 computers te versleutelen. Tientallen slachtoffers betaalden uiteindelijk het gevraagde losgeld. Iets dat Gert Ras, hoofd Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid, afraadt. Volgens Ras is er geen garantie dat slachtoffers hun bestanden namelijk terugkrijgen.

Hij adviseert internetgebruikers om vooral back-ups te maken. “Als jezelf een goede back-up hebt kun jezelf je computer herstellen en dan weet je ook zeker dat dat virus dat erop zat er ook vanaf is. Terwijl als je betaalt weet je én niet zeker dat je überhaupt je computer weer open krijgt en daarnaast blijf je met het virus op je computer zitten. Wij adviseren nooit betalen.

 

www.iuro.nl/60sec

ransom2