Phishing e-mails.

Ransomware

Ransomware is een chantagemethode op internet door middel van malware. Letterlijk vertaald betekent ransom: losgeld. Ransomware is een programma die een computer (of gegevens die erop staan) blokkeert en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te ‘bevrijden’. Betalen blijkt echter niet (altijd) tot ontsluiting van de computer te leiden, zo waarschuwt de Nederlandse overheid.

 

Werking

De computers van de slachtoffers worden geïnfecteerd zoals ook andere virussen worden verspreid. Bij het heropstarten van de computer krijgt de gebruiker een scherm te zien met een boodschap. In deze boodschap krijgt het slachtoffer te lezen dat zijn of haar computer geblokkeerd werd en pas na betaling weer wordt vrijgegeven. Vaak wordt de indruk gewekt dat het bericht afkomstig is van een betrouwbare (overheids)instantie en dat er een boete moet worden betaald wegens misbruik van het internet. Maar de politie en opsporingsdiensten gaan zo niet te werk. Wie ransomware op zijn computer heeft, is voor de politie dus niet ineens een verdachte. De criminelen zijn enkel op het geld uit en zullen de computer na de betaling mogelijk vrijgeven. Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij de computer daarna werd ontgrendeld, daarentegen zijn er ook genoeg gevallen van computers die niet werden ontgrendeld.

 

Varianten

De ransomware kan in drie vormen voorkomen:

Gijzeling van de complete computer;

Gijzeling van persoonlijke bestanden;

Een combinatie van bovenstaand.

De kans op besmetting kan worden verkleind door:

 

Actuele software gebruiken. De fabrikanten van software brengen regelmatig updates uit om beveiligingslekken te dichten, zoals Microsoft Windows, Adobe Reader, OSX

Niet surfen op het internet als je ingelogd bent op een account met administrator-rechten

Niet surfen op het internet zonder up-to-date antivirusprogramma.

Gebruik van een firewall.

Niet openen van verdachte bijlagen of links in e-mails

Niet downloaden en installeren van nepprogramma’s of van gehackte (illegale) software.

Activeer geen links zoals “klik hier”.

Besmetting is niet volledig te voorkomen. Soms raken computers besmet via een reguliere website, die door criminelen is gehackt let dus goed op hetgeen in de taakbalk vermeld staat.

Voer geen persoonlijke gegevens als de website niet voorzien is van SSL (Groen slotje in de balk)

Wat kan IURO voor u doen?

Op het gebied ICT security werken wij nauw samen met Sophos. Wij hebben veel ervaring met complexe infrastructuurprojecten en de security issues die daarmee gepaard gaan. IURO ondersteunt u graag bij oplossingen op de volgende gebieden:

Netwerkbeveiliging

IURO is specialist op het gebeid van beveiliging van bedrijfsnetwerken. Een lek kan overal ontstaan en in onze product portfolio hebben wij een aantal slimme oplossingen om die kritische onderdelen te kunnen beveiligen tegen lekken en/of inbraak. Naast beveiliging van het lokale netwerk bieden wij ook VPN verbindingen aan met hoge encryptie voor medewerkers die op afstand werken. Middels policies kunnen wij ook BYOD apparaten adequaat beveiligen tegen datalekken.

Web(site)beveiliging

Met geavanceerde internetbedreigingen zoals virussen, malware en ransomware is het belangrijk dat u uw gebruikers en werkplekken voldoende beschermd.

Mobiele veiligheid

Mobiele apparaten vormen tegenwoordig een risico voor de dataveiligheid. IURO verzorgt bescherming tegen geavanceerde bedreigingen, malware, onveilige applicaties en andere veiligheidsriscio’s.

Email veiligheid

De E-mail security van IURO beschermt uw medewerkers tegen phishing, malware, spam en virussen

Meer info Neem Contact op !